Gå til indhold

Nu styrkes skatteaftale mellem Danmark og Grønland

Danmark og Grønland har siden 1979 haft en dobbeltbeskatningsoverenskomst, som sidenhen er ændret ad flere omgange, senest i 2012. Danmark og Grønland er netop nået til enighed om en ny tillægsaftale til overenskomsten, som Jeppe Bruus har underskrevet på en rejse til Grønland den 18.-21. august 2024.

Når skatteminister Jeppe Bruus i disse dage besøger Grønland, markerer det resultatet af et konstruktivt og vigtigt forhandingsforløb mellem Grønland og Danmark om en ny tillægsaftale til den eksisterende dobbeltbeskatningsoverenskomst, som Danmark og Grønland har haft siden 1979. Den seneste ændring til overenskomsten blev undertegnet i februar 2012.

”Danmark og Grønland er tætte samarbejdspartnere på skatteområdet, og det bekræfter vi tydeligt med aftalen. Vi understøtter nu bl.a., at det i Grønland bliver muligt for borgere gennem deres bank at få tilbudt en puljeordning. Det er en god aftale, vi indgår, som giver værdi for både Grønland og Danmark” siger skatteminister Jeppe Bruus. 

Også i Grønland ser man god værdi i den nye tillægsaftale, forklarer naalakkersuisoq for Finanser og Skatter Erik Jensen:

”Vi er glade for samarbejdet med Danmark på skatteområdet. Skatteområdet er noget, der konstant er under forandring, og derfor ser vi god ide i denne tillægsaftale, som vi mener skaber værdi for både os og Danmark,” siger Erik Jensen.

Den nye aftale 
Elementerne i aftalen er blandt andre følgende:

•    Indarbejdelse i DBO’en af OECD’s såkaldte BEPS-minimumsstandarder (Base Erosion and Profit Shifting), som Danmark og Grønland er forpligtede til at gennemføre.
•    Indførelse af en bestemmelse om ikke at pålægge kildeskatter på udbytter til anerkendte pensionsinstitutter eller til pengeinstitutters puljeordninger. 
•    Indsættelse af en genforhandlingsklausul for beskatning af udbytte ved væsentlige ændringer af Grønlands selskabsskattelovgivning.  

Aftalen skal implementeres ved lov i dansk ret. Der forventes fremsat et lovforslag i november 2024 med henblik på, at aftalen træder i kraft 1. januar 2025.

Pressekontakt:
Skatteministeriets pressefunktion:
Tlf. 72 22 23 24
E-mail: presse@skm.dk