Gå til indhold

Regeringen: Vi skal styrke alle forældre i LGBT+ familier

Debatindlæg af skatteminister Jeppe Bruus og ligestillingsminister Marie Bjerre, udgivet i Avisen Danmark d. 16. august 2024.

I denne uge vajer regnbueflagene i mange flagstænger rundt om i København, hvor vi sammen fejrer Copenhagen Pride og retten til at være den, man er. Det er ikke nogen hemmelighed, at der har blæst en strid modvind omkring Copenhagen Pride det seneste halve år, siden den daværende ledelse blandede organisationens erklærede formål om at styrke og kæmpe for bedre rettigheder for LGBT+ personer sammen med Israel/Palæstina-konflikten.

Den sammenblanding ærgrede os. For kampen for, at vi alle bliver anerkendt – uanset vores seksuelle orientering og kønsidentitet – er for vigtig til, at den drukner i en konflikt, der ikke har noget med LGBT+ dagsordenen at gøre. Heldigvis har Copenhagen Pride forsøgt at rette op på miseren, så den kan komme tilbage på sporet. For Pridens fokus bør være styrkede LGBT+ rettigheder.

I Danmark er vi også i førersædet, når det kommer til rettigheder og muligheder for LGBT+ personer. Og i regeringen har vi allerede taget flere skridt. Blandt andet til at give mulighed for partnerægdonation til lesbiske par. Og til at indføre medfaderskab som et retligt forældreskab. Men vi er ikke i mål. Vi skal endnu længere.

Derfor har vi her i Prideugen foreslået at styrke anerkendelsen af og mulighederne for de LGBT+ familier, hvor der er tre eller fire forældre. Konkret præsenterer vi otte nye initiativer, der giver de såkaldte sociale forældre, som ikke er én af de to retlige forældre, et barn har, bedre mulighed for at tage del i forældreskabet. Til gavn for forældrene og familierne. Og til gavn for børnene.

Et af initiativerne handler om beskatning af arv og gaver. Tag eksempelvis en familie, der består af to kvinder og en mand, som aftaler at få børn sammen ved fertilitetsbehandling, og aftaler at kvinderne registreres som juridiske forældre.

I dag betragtes manden ikke altid som en del af barnets familie, når det gælder beskatning af arv og gaver. Her foreslår regeringen, at han – den sociale far – får samme retsstilling som en juridisk far. Det betyder for eksempel, at han nu også må give 74.100 kr. i gaver afgiftsfrit til sit barn om året. Og hvis han har skrevet et testamente, skal barnet fremover kun betale 15 procent i boafgift af arven. Mod potentielt 36,25 procent i dag.

Et andet forslag handler om adgangen til fertilitetsbehandling. Hvis de to personer i en LGBT+ familie, der ønsker at blive biologiske forældre til barnet, ikke er et par – for eksempel en kvinde i et lesbisk par og en homoseksuel mand – betragtes manden i dag som sæddonor. Her forslår regeringen, at processen for fertilitetsbehandling smidiggøres, så den mandlige part betragtes som partner og ikke som kendt donor. Til gavn for både familierne og i nogle tilfælde sundhedspersonalet.

Regeringen mener også, at det bør være nemmere at dele forældremyndigheden ved en forælders død. Og vi vil undersøge mulighederne for, at en retlig forælder ved den anden retlige forælders død kan dele sit retlige forældreskab med en tilbageværende social forælder. Vi ønsker at styrke den juridiske rådgivning samt viden og vejledning om det at danne LGBT+-familier. Og vi vil se på, hvordan vi kan gøre op med de frustrationer, sociale forældre oplever, når de ikke har adgang til deres børns digitale sundhedsoplysninger, digitale sundhedskort, digitale post og AULA.

I Danmark kommer familier i mange forskellige former og farver. Det skal vi anerkende og bifalde. I, der er sociale forældre, er en gave til tusindvis af børn i det moderne Danmark. Nu skal I have flere muligheder for få en endnu mere central rolle i jeres familiefællesskab – uanset, hvordan det ser ud. For i Danmark skal der være plads til familier i alle regnbuens farver. God Pride!