Gå til indhold

Digitale salgsregistreringssystemer skal skærpe indsats mod sorte penge i detailbranchen

Skatteforvaltningen kan pr. 1. juli pålægge virksomheder at benytte et digitalt salgsregistreringssystem, hvis der konstateres uregelmæssigheder i virksomhedens registrering af salg. Det skal skærpe indsatsen mod sorte penge i detailbranchen.

Manglende eller slet ingen registreringer af salg. Det var resultatet, da Skattestyrelsen i 2018 og 2019 gennemførte mere end 1.000 uanmeldte kontrolbesøg  hos bl.a. frisører, restauranter og kiosker. 

Indsatsen mod den sorte økonomi i detailbranchen bliver nu skærpet med muligheden for, at Skatteforvaltningen kan pålægge virksomhederne at benytte et digitalt salgsregistreringssystem. 

”Vi ser desværre en tendens til, at man i nogle brancher bevidst angiver forkerte oplysninger til Skatteforvaltningen for at undgå at betale skat og moms. Det er helt uacceptabelt, og de der snyder skal vide, at Skatteforvaltningen løbende opruster kontrollen. Med det her tiltag gør vi det sværere for dem, som snyder, og sender samtidigt et signal til dem, som måske overvejer at snyde”, siger skatteminister Morten Bødskov.  

Kontrolbesøgene i 2018 og 2019 udløste skatteopkrævninger for mere end 52 mio kroner. Fra 1. juli 2021 kan alle erhvervsdrivende som en sanktion pålægges at benytte et digitalt salgsregistreringssystem, hvis Skatteforvaltningen ved et kontrolbesøg konstaterer eksempelvis utilstrækkelig registrering af salg i den pågældende virksomhed. Det digitale salgsregistreringssystem skal automatisk lagre oplysninger om salg hos den enkelte erhvervsdrivende. Herefter skal de lagrede oplysninger, i forbindelse med efterfølgende kontrolbesøg, udleveres digitalt til Skatteforvaltningen eller sendes digitalt umiddelbart efter besøget. 

Initiativet er en del af den politiske aftale ”Styrket indsats mod sort arbejde”, som et bredt flertal af Folketingets partier indgik i 2017. Og fra den 1. januar 2024 bliver det obligatorisk for cafeer, værtshuse, diskoteker pizzeriaer, grillbarer, isbarer, købmænd  og døgnkiosker samt resturanter at bruge digitale salgsregistreringssystemer. 

Det forventes at medføre en yderligere styrkelse af mulighederne for at afdække fejl og snyd på området. 

”Siden vi trådte til har det været regeringens ambition at styrke skattekontrollen i hele landet. Derfor har vi iværksat en reform, hvor vi frem mod 2024 ansætter 1.000 nye medarbejdere og åbner otte nye skattecentre, som skal være med til at styrke vores indsats mod snyd og svindel”, siger Morten Bødskov. 

Pressekontakt: 
Skatteministeriets pressefunktion: 
Tlf. 72 22 23 24 
E-mail: presse@skm.dk