Gå til indhold

Ekspertgruppe klar med modeller for en grøn skattereform på landbrug

Ekspertgruppen for en grøn skattereform er klar med sin endelige rapport, der blandt andet præsenterer modeller for en CO2e-afgift på landbruget. Regeringen vil nu drøfte rapporten i forbindelse med de grønne trepartsforhandlinger.

Ekspertgruppen for en grøn skattereform kommer nu med deres anbefalinger til, hvordan landbruget kan blive omfattet af en CO2e-afgift. Det er et vigtigt instrument til at opnå den ambitiøse målsætning om at reducere klimabelastende udledninger i Danmark med 70 pct. frem mod 2030.

Med denne anden og sidste delrapport beskriver Ekspertgruppen modeller for en mere ensartet CO2e-regulering på tværs af hele økonomien, herunder de biologiske udledninger i landbruget. Ekspertgruppen skønner, at de foreslåede modeller er tilstrækkelige til at komme det sidste stykke i forhold til at indfri regeringens 70 pct. målsætning.

”Dansk fødevareproduktion er i international topklasse, fordi vi har verdens dygtigste fødevareproducenter. Jeg vil gerne takke ekspertgruppen for deres bidrag til, hvordan vi udvikler og indretter en klimaafgift. Nu vil vi nærlæse rapporten og lytte til input fra alle på området. Både ekspertgruppens rapport og input fra andre aktører er afgørende for de kommende drøftelser i forbindelse med de grønne trepartsforhandlinger”, siger skatteminister Jeppe Bruus.

”Jeg vil gerne takke Michael Svarer og ekspertgruppen for det grundige arbejde. Nu vil jeg nærlæse rapporten, som også kommer til at indgå i det videre arbejde i grøn trepart, hvor vi skal finde bredt funderede og langsigtede løsninger på Danmarks klima- og naturudfordringer. Løsninger som skal sikre, at vi udvikler – ikke afvikler – den danske fødevareproduktion og beholder arbejdspladser i hele landet”, siger økonomiminister Stephanie Lose.

”Landbrugets udledninger skal reduceres, og Danmark skal have en klimaafgift på landbruget, så vi når vores klimamål. Jeg tror på, at et grønt landbrug er et fremtidssikret landbrug. Derfor ser jeg nu frem til at læse rapporten og tage ekspertgruppens modeller med ind i grøn trepart, så vi sammen finder den bedste model for en klimaafgift på landbruget”, siger klima- energi og forsyningsminister Lars Aagaard.

”Dansk landbrug gør allerede rigtig meget for at producere fødevarer klimaeffektivt, men vi kan gøre endnu mere, så resten af verden fortsat lærer af vores gode eksempel. Det er centralt for regeringen, at landbruget udvikles og ikke afvikles, og at vi med den nye CO2e-afgift ikke sender arbejdspladser til udlandet, men bevarer erhvervets konkurrenceevne. Nu har vi modtaget ekspertgruppens rapport, som jeg ser frem til at læse og efterfølgende at drøfte i den grønne trepart. Så vi kan få skabt nogle bredt funderede og langsigtede løsninger for den fortsatte grønne omstilling af landbruget,” siger minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen.

På baggrund af ekspertgruppens endelige afrapportering vil regeringen samle input og lægge op til en bred drøftelse af afgiftsmodellerne.

Dernæst vil regeringen i regi af grøn trepart afsøge langsigtede løsninger på land- og skovbrugssektorens klima- og naturudfordringer.  

Læs den endelige afrapportering her

Læs 1. delrapport her

Se powerpoint fra præsentationen her

Læs dokumentationsnotater her

Ekspertgruppen for en grøn skattereform fremlagde den første delrapport om industri mv. i februar 2022. Den daværende regering og et bredt flertal af folketingets partier indgik efterfølgende i juni 2022 en aftale om grøn skatteform for industri mv., som indebar en samlet CO2-reduktion på 4,3 mio. ton.

Med den endelige afrapportering, har ekspertgruppen dermed anvist en samlet vej til et mere ensartet afgiftssystem og en 70 pct. reduktion af Danmarks CO2e-udledninger i 2030.

I sin endelige afrapportering kommer ekspertgruppen blandt andet med forslag til, hvordan en grøn skattereform kan mindske land- og skovbrugets udledninger og dermed bidrage til at indfri landbrugsaftalens mål om yderligere reduktioner.

Pressekontakt:
Skatteministeriets pressefunktion:
Tlf. 72 22 23 24
E-mail: presse@skm.dk