Gå til indhold

Gældsstyrelsen bruger nyt inddrivelsessystem til at varsle 150.000 skyldnere om lønindeholdelse

Afløseren for det fejlramte it-system EFI begynder at give resultater. Nu er mere end 150.000 skyldnere via det nye gældsinddrivelsessystem blevet varslet om, at Gældsstyrelsen trækker dem i løn, hvis de ikke betaler deres gæld.

Med det nye gældsinddrivelsessystem, PSRM, kan Gældsstyrelsen igen lønindeholde – altså trække personer med gæld til det offentlige i løn. Det er et af Gældsstyrelsens vigtigste og mest effektive værktøjer, fordi gælden bliver inddrevet direkte fra skyldnerens løn inden, at vedkommende får lønnen udbetalt. Foreløbig er ca. 150.000 personer med en samlet gæld på over 1 mia. kr. blevet varslet om, at Gældsstyrelsen vil trække dem i deres lønudbetalinger.

”Den gæld, som Gældsstyrelsen skal inddrive, er allerede forsøgt opkrævet op til flere gange af den offentlige kreditor, som gælden er stiftet hos. Når gælden endnu ikke er blevet betalt, betyder det typisk, at personen eller virksomheden enten ikke kan eller ikke vil betale. Derfor er det helt afgørende, at Gældsstyrelsen med PSRM igen har fået muligheden for at trække pengene direkte fra skyldnernes løn, hvis ikke de betaler deres gæld”, siger skatteminister Morten Bødskov.

Gældsstyrelsen har i løbet af i år inddrevet mere end 500 mio. kr. i PSRM. Dermed er der taget et stort skridt i retning af at få genetableret en effektiv og automatiseret gældsinddrivelse.

”En effektiv gældsinddrivelse er afgørende for, at danskerne igen kan få tillid til hele skatteforvaltningen. Og før vi kan nå derhen, kræver det, at den positive udvikling med den automatiske inddrivelse fortsætter. Det knokler Gældsstyrelsen for hver eneste dag, og der er ingen tvivl om, at med fremdriften i PSRM er vi på rette vej”, siger skatteminister Morten Bødskov

Størstedelen af grundfunktionaliteterne i PSRM er fuldt udviklet, og de første knap 80 ud af op mod 800 offentlige kreditorer er tilsluttet systemet, så flere og flere gældsposter vil løbende blive sendt ind i det nye system. Tilslutningen af offentlige kreditorer og overførslen af gældsposter sker gradvist og kontrolleret, så man sikrer, at inddrivelsen i det nye system sker effektivt og på et lovligt grundlag.

Læs mere om lønindeholdelse og inddrivelsen i PSRM her