Gå til indhold

Ny analyse åbner for afgiftsfritagelse af ustøttet biogas

Skatteministeriet har analyseret mulighederne for at fritage CO2-neutral biogas for afgift. Analysen viser, at det er muligt at afgiftsfri-tage biogas, der ikke i forvejen modtager støtte.

Det vil være muligt at fritage biogas, der ikke modtager produktionsstøtte, fra såvel CO2-afgift, emissionsafgift og energiafgift. Det kan ske ved at anvende oprindelsesgarantier som dokumenterer, at biogassen stammer fra vedvarende energikilder. Det er hovedkonklusionen i en analyse, som Skatteministeriet har udarbejdet i samarbejde med Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

”Målet er at fremme produktion og brug af CO2-neutral biogas. Biogas er centralt for den grønne omstilling af Danmark. Det er nu undersøgt, hvordan grøn gas evt. kan afgiftsfritages. Jeg vil derfor sammen med regeringen nærstudere analysen med henblik på at træffe en beslutning i det nye år,” siger skatteminister Rasmus Stoklund.

Analysen viser også, at det forventes yderst vanskeligt at afgiftsfritage biogas, som modtager produktionsstøtte, da det kan indebære en risiko for overkompensation, som ikke vil være foreneligt med EU’s statsstøtteregler.

Det vurderes – med en vis usikkerhed – at en afgiftsfritagelse af ustøttet biogas vil koste ca. 35 mio. kr. i 2026, faldende til ca. 20 mio. kr. i 2030.

Analysen af mulighederne for at afgiftsfritage biogas gennem brug af oprindelsesgarantier blev besluttet i 2022 i forbindelse med aftalen om den grønne skattereform for industrien.

Skatteministeriets analyse kan læses her. 

Pressekontakt:

Skatteministeriets pressefunktion:

Tlf. 72 22 23 24

E-mail: presse@skm.dk