30-08-2018
Pendlere i yderkommuner skal have permanent forhøjet befordringsfradrag
Pendlere i 25 udpegede yderkommuner i Danmark stod til at miste deres forhøjede befordringsfradrag, fordi den midlertidige ordning udløber ved udgangen af 2018. Nu har regeringen imidlertid sat penge af på sit finanslovsforslag for 2019 til at gøre den midlertidige ordning permanent.
For skatteminister Karsten Lauritzen er det vigtigt, at der bliver taget flere tiltag til at gøre det mere attraktivt at bo og bosætte sig i yderkommunerne.
”Det betyder meget for yderområderne, at vi gør en indsats for at tiltrække og fastholde beboere i de mindre byer. Derfor er det kun rimeligt, at vi giver en skattemæssig fordel til dem, som bruger flere timer dagligt på landevejen for at pendle mellem familien og arbejdet. Det gavner de små bysamfund, og det er i den grad med til at skabe et Danmark i bedre balance”, siger skatteminister Karsten Lauritzen.
Siden 2014 har borgere i de 25 yderkommuner, der er bredt fordelt over hele Danmark, kunnet få den fulde sats i befordringsfradrag, hvis de har mere end 120 km til og fra arbejde dagligt (60 km hver vej). I landets øvrige kommuner får pendlere kun den halve sats pr. km. I 2018 er det et fradrag på 1,94 kr. pr. km.
Ordningen, der nu altså gøres permanent, giver en gennemsnitlig skattelettelse på ca. 3.500 kr. for en person, der pendler mere end 120 km til og fra arbejde. Skattelettelsen varierer alt efter, hvor langt man pendler og hvor mange dage om året, man kører til og fra arbejde.
Derudover ønsker regeringen at indføre et nyt såkaldt ø-fradrag. Det giver pendlere, der bor på en ikke-brofast ø i de 25 yderkommuner, mulighed for at fradrage godt 200 kr. pr. nat, de ikke har mulighed for at komme hjem og overnatte pga. afstanden mellem arbejde og bopæl.
Som et tredje tiltag vil regeringen give et særligt brofradrag for pendlere, der skal passere den nye bro Kronprinsesse Marys Bro ved Frederikssund ifm. transport mellem arbejde og bopæl. Regeringen vil give et forventet fradrag på 12 kr. pr. passage.
Faktaboks: De 25 kommuner omfattet af ordningen |
---|
Følgende 25 kommuner er omfattet af ordningen om det forhøjede befordringsfradrag: Bornholm, Brønderslev, Frederikshavn, Faaborg-Midtfyn, Guldborgsund, Hjørring, Jammerbugt, Langeland, Lolland, Læsø, Morsø, Norddjurs, Odsherred, Samsø, Skive, Slagelse, Struer, Svendborg, Sønderborg, Thisted, Tønder, Vesthimmerland, Vordingborg, Ærø og Aabenraa. |