11-09-2014
Danskerne skal have gennemsigtige og gennemskuelige ejendomsvurderinger
Regeringen har modtaget Engberg-udvalgets endelige rapport. Rapporten indeholder en række principper og anbefalinger til et bedre vurderingsmodel, der vil øge kvaliteten af ejendomsvurderingerne og ikke mindst genskabe tilliden til systemet. Samtidig har udvalget udviklet en prototype på en ny model for ejerboliger.
"Udvalgets arbejde viser, at det er muligt at lave et vurderingssystem, der er mere gennemsigtigt og gennemskueligt for den almindelige boligejer. Det er et meget vigtigt skridt, som styrker regeringen i troen på, at det kan lade sig gøre at genskabe tilliden til de offentlige ejendomsvurderinger. Vi kommer til at fortsætte af den vej, som Engberg-udvalget nu har tegnet op. Vi har parkeret SKATs gamle vurderingssystem," fastslår skatteminister Benny Engelbrecht, som særligt hæfter sig ved udvalgets anbefalinger om et klagesystem med fuld åbenhed og gennemsigtige data.
"Hvis boligejerne skal have tillid til skatten, skal de kunne forstå, hvordan den hænger sammen. Så simpelt er det. Det vil man kunne med det fremtidige system, det kan man ikke med det gamle. Derfor er udvalgets tanker om en 'selvangivelse for boligejerne' og dermed mulighed for korrektion af data meget interessante. Fuld åbenhed og offentlige data kan vise sig at blive en af de vigtigste brikker, når det handler om at genskabe tilliden til vurderingssystemet," siger Benny Engelbrecht.
Engberg-udvalget peger omvendt på en række nye udfordringer, der skal findes løsninger på, inden danskerne kan få nye ejendomsvurderinger - blandt andet er der ifølge udvalget er tendens til, at billige ejendomme overvurderes, mens dyrere ejendomme undervurderes. Samtidig har udvalget primært set på vurderingen af ejerboliger, mens der stadig udestår et større arbejde i forhold til vurderinger af fx sommerhuse, erhvervsejendomme og andelsboliger.
"Træfsikkerheden i vurderingerne skal være bedre - så enkelt er det. Og jeg hører udvalget sige, at det faktisk også er muligt, selvom de samtidig slår fast, at det er en umulighed fuldstændig at ramme, hvad en bolig ville være blevet solgt til. Det er simpelthen et grundvilkår, når vi taler ejendomsvurderinger," siger skatteministeren.
"Samtidig hører vi nu fra udvalget, at modellen har en indbygget skævhed, som betyder, at de billigste ejendomme overvurderes, mens de dyrere ejendomme undervurderes. En sådan omvendt Robin Hood indbygget i systemet, må vi have fundet en løsning på, inden vi kan give boligejerne nye ejendomsvurderinger," siger skatteministeren.
Skatteministeren sender en opfordring til Folketingets partier om at tage ansvar for, at boligejerne får ro om skatten i de kommende år.
"Regeringen ønsker at sikre, at boligejernes risiko for at betale skat af en for høj vurdering mindskes. Når vi lægger op til at videreføre den nuværende vurdering og samtidig giver rabat, så betyder det, at de boligejere, vi her taler om, i de kommende år kommer til at betale mindre i skat, end de ellers ville have gjort. Og viser det sig, at man har betalt skat af en for høj vurdering, vil man naturligvis få sine penge igen, når de nye vurderinger foreligger."
Regeringen indleder nu drøftelser med Folketingets partier om rammerne for et nyt vurderingssystem samt forlænget rabat til boligejerne, indtil de nye vurderinger laves i 2017.
Faktaark:
Nye ejendomsvurderinger i 2017 og 2018
Rabatordning for ejendomsvurderingerne
Klage og automatisk udbetaling, hvis 2017-vurderingen er lavere end 2011-vurderingen
Ejendomsbeskatningen og provenu frem mod 2020
Tidsplan for implementering af nye ejendomsvurderinger
Ejendomsvurderingernes betydning for boligskatten