Gå til indhold

Regeringen giver nedslag i ejendomsvurderingerne

Regeringen sender i dag et lovforslag i høring, som forlænger 2011-vurderingen af ejerboliger i 2013 og 2014. Som en del af lovforslaget sænkes den forlængede 2011-vurdering, hvilket kan give boligejerne op imod 5 pct. lavere vurderinger. Desuden forlænges SKATs mulighed for at korrigere deciderede fejl vedrørende 2011-vurderingen.

Regeringen sender i dag et lovforslag i høring, som lægger op til en videreførelse af 2011-vurderingen af ejerboliger i 2013 og 2014 samt 2012-vurderingen i 2014. Den forlængede 2011-vurdering bliver imidlertid sat ned med 2,5 procent for alle ejerboliger. Den samlede nedsættelse for boligejerne kan nå op imod 5 pct., da den forventede gennemsnitlige stigning i vurderingerne fra 2011 til 2013 på ca. 2 pct. ikke slår igennem, når 2011-vurderingen forlænges.

"Regeringen forlænger 2011-vurderingen i 2013 og 2014, fordi vi ikke mener, at det nuværende vurderingssystem kan give boligejerne en ny 2013-vurdering, de kan have tillid til. I 2015 vil det nye vurderingssystem være på plads, og her kan vi efterregulere boligskatten for de boligejere, der har fået en for høj vurdering fra 2011 og frem," udtaler Holger K. Nielsen og fortsætter:

"For at komme boligejerne i møde, mens vi venter på det nye vurderingssystem, har regeringen besluttet at sænke den forlængede 2011-vurdering. På den måde skaber vi en sikkerhedsmargen. Det er jeg meget tilfreds med," udtaler skatteminister Holger K. Nielsen.

Nedsættelsen af den forlængede 2011-vurdering i regeringens forslag er målrettet boligejere, som faktisk kan være berørt af, at 2011-vurderingen har været for høj.

"Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti har taget alle boligejerne som gidsel i et forsøg på at give skattelettelser til de rigeste boligejere. Som skatteminister er jeg interesseret i at lande en fair og fornuftig model for de offentlige ejendomsvurderinger i de kommende år. Derfor er regeringens forslag målrettet de boligejere, som er i risikozonen for at være berørt af en for høj 2011-vurdering," udtaler skatteminister Holger K. Nielsen.

SKATs mulighed for at rette fejl forlænges

Tidsfristen for ændringer af 2011-vurderingen af ejerboliger er udløbet. Regeringen finder det imidlertid vigtigt, at SKAT fortsat vil kunne korrigere deciderede fejl vedrørende 2011-vurderingen. Regeringen foreslår derfor at forlænge fristen til 1. juli 2015, således at SKAT fortsat vil kunne foretage ændringer, hvis sådanne fejl konstateres.

Der har været eksempler på, at deciderede fejl i 2011-vurderingen har haft store negative konsekvenser for en række almindelige boligejere. Derfor giver vi nu SKAT mulighed for at korrigere sådanne fejl," udtaler skatteminister Holger K. Nielsen.

Der er ikke tale om etablering af en ny klageadgang, men om at lade den eksisterende revisionsbestemmelse gælde vedrørende 2011-vurderingen, hvor fristen for at anvende bestemmelsen ellers er udløbet. Derved sker en forbedring af SKAT's muligheder for at kunne rette fejl, som SKAT selv bliver opmærksom på, eller som SKAT måtte blive gjort opmærksom på af andre.

 


Sammenfattende vedrører lovforslaget følgende dele af regeringens udspil:

  1. Vurderingerne i 2013 og 2014 foretages ved en videreførelse af vurderingerne fra henholdsvis 2011 og 2012. Vurderingerne fra 2011 af ejerboliger reduceres med 2,5 pct.
  2. Vurdering af nye og ændrede ejendomme i 2013 og 2014 (ejerboliger såvel som erhvervsejendomme m.v.). Vurderingerne af ejerboliger reduceres med 2,5 pct.
  3. Erhvervsejendomme m.v. vurderes i 2015 samtidig med vurderingen af ejerboliger. Vurderingerne vil skulle foretages med anvendelse af et nyt vurderingssystem etableret med udgangspunkt i ekspertudvalgets anbefalinger.
  4. Klage over ovennævnte vurderinger kan ske i det tidsrum, hvor klage over 2015-vurderingen er mulig. I forlængelse heraf suspenderes muligheden for at få foretaget en vurdering uden for de almindelige vurderingsterminer.
  5. Ændring af tinglysningsafgiftsloven.

 

Regeringen har til hensigt i efteråret 2014 at fremsætte lovforslag om de resterende dele af udspillet. Det drejer sig om følgende:

  1. Opfølgning på ekspertudvalgets anbefalinger.
  2. Etablering af tilbagebetalingsordning for ejerboliger.
  3. Generel ændring af reglerne om klagesagsbehandling, således at sager om fortolkning af reglerne behandles af Landsskatteretten, mens sager om beløbsmæssige vurderingsskøn behandles af vurderingsankenævnene. Endvidere ændringer af reglerne om klagesagsbehandling med udgangspunkt i det nye vurderingssystem.