Gå til indhold

Skatteminister: Vi tager kritikken til efterretning og må lære af fejlene

SKATs administration og kontrol og Skatteministeriets tilsyn med refusion af udbytteskat får i dag kritik af Rigsrevisionen. Skatteminister Karsten Lauritzen styrker departementets tilsyn med SKAT med en række nye tiltag.

Rigsrevisionen har i dag offentliggjort en kritisk beretning om SKATs administration og kontrol og Skatteministeriets tilsyn med refusion af udbytteskat i perioden 2010 til medio 2015.

Skatteministeren vil på den baggrund indkalde partierne bag ’SKAT ud af krisen’ til en orientering og drøftelse af Rigsrevisionens beretning samt SKAT og Skatteministeriets nye tiltag på området.

”Det er en lige dele sørgelig og alvorlig sag, og jeg er stadig dybt forarget over, at kriminelle har snydt SKAT og skatteborgerne på denne måde. Rigsrevisionen gengiver jo desværre de samme ærgerlige konklusioner, som vi allerede kender, og som vi kun kan tage til efterretning og lære af. Derfor styrkede vi allerede i efteråret kontrollen og overvågningen af udbytteområdet meget markant”, siger skatteminister Karsten Lauritzen.

På baggrund af en rapport fra Skatteministeriets Interne Revision gav sagen om svindel med refusion af udbytteskat allerede i september 2015 anledning til, at kontrollen af udbytterefusion i SKAT blev styrket markant. I forbindelse med regeringens handleplan ’SKAT ud krisen’ blev der draget personalemæssige konsekvenser i SKAT, udbytteområdet blev tilført 50 nye årsværk, og fire nye enheder blev oprettet for at styrke kontrollen og overvågningen med udbetalinger fra SKAT.

Skatteministeren fastholder sin tidligere kritik af SKAT, men er tilfreds med, at der allerede i efteråret blev draget personalemæssige konsekvenser i forbindelse med sagen.

”Jeg havde allerede i september en samtale med SKATs direktør, og efterfølgende blev et antal af SKATs chefer hjemsendt. Det, mener jeg, var det rigtige at gøre. De pågældende er fortsat hjemsendt, og nu hvor vi kender konklusionerne i Rigsrevisionens beretning, er der grundlag for at træffe beslutning om igangsættelse af tjenstlige forhør i samarbejde med Kammeradvokaten med henblik på at få afsluttet sagen”, siger skatteministeren.

Rigsrevisionen kritiserer blandt andet, at SKAT fortsatte med at udbetale refusion af udbytteskat hen over sommeren 2015.

SKAT fik i løbet af sommeren 2015 oplysninger om mulig svindel med refusion af udbytteskat. Det var ikke muligt ud fra oplysningerne og søgninger i SKATs systemer at af- eller bekræfte, at der skulle være foretaget svindel. Omkring starten af august fik oplysningerne en tilstrækkelig kvalitet samtidig med, at SKATs efterprøvelse bestyrkede mistanken om mulig svindel. På dette grundlag valgte SKAT at sætte al udbetaling af udbytteskat i bero.

”Med den viden, vi har i dag, burde udbetalingerne have stoppet langt tidligere. Som jeg forstår SKAT, fik man imidlertid først et tilstrækkeligt grundlag til at gøre dette i starten af august”, siger Karsten Lauritzen.

Bagmandspolitiet er fortsat i gang med efterforskningen, og anklagemyndigheden har indskærpet, at det vil være ødelæggende for efterforskningen, hvis der frigives yderligere detaljer om sagens forløb.

Rigsrevisionen konkluderer desuden, at Skatteministeriets departement i perioden 2010 til medio 2015 ikke i tilstrækkelig grad har reageret på en række indikationer for udfordringer på udbytteområdet.

”Jeg er overbevist om, at man ville have reageret med det samme, hvis man i Skatteministeriets departement havde været klar over, at der blev svindlet med refusion af udbytteskat. Det siger sig selv, at alle i Skatteministeriet tager kritikken alvorligt, og det er helt afgørende, at vi gør, hvad vi kan for, at sager som denne ikke gentager sig. Derfor er Skatteministeriets departementschef og jeg enige om at styrke departementets overordnede tilsyn med SKAT, ligesom vi indskærper advarselsprocedurerne og skærper overvågningen af skatteindtægterne”, siger skatteministeren.

Konkret lægges der op til, at:

  • Ministeriets koncernstyringsafdeling styrkes, og departementets overordnede tilsyn med SKAT, herunder opfølgning på revisionsrapporter fra Intern Revision og Rigsrevisionen, samles i et nyt tilsynskontor. Kontoret får blandt andet til opgave at sikre, at det løbende risikobillede samt særligt kritiske revisionsrapporter  forelægges Skatteministeriets øverste ledelse.
     
  • Proceduren omkring de såkaldte Early Warnings indskærpes over for alle medarbejdere i Skatteministeriets koncern. SKATs pligt til at afgive Early Warnings til SKATs ledelse og departementet skal sikre, at disse har mulighed for at reagere, hvis der opdages problemer med de gældende regler, eksempelvis mulighed for at misbruge skattesystemet til at unddrage skattebetaling.
     
  • Skatteministeriets procedurer omkring overvågning af skatte- og afgiftsindtægterne skærpes. Sigtet er at forbedre Skatteministeriets og Folketingets muligheder for at identificere unormale udsving i skatte- og afgiftsindtægterne.

Skatteministeren er samtidig klar til at sikre en mere robust lovgivning på området. Regeringen vil således gribe ind over for udenlandske investorers mulighed for at omgå udbytteskat, efter at Skatteministeriet har kortlagt to huller i lovgivningen.

Derudover skal det afklares, hvordan lovgivningen på området i øvrigt kan styrkes, samt hvordan udbetalingen af refusioner skal foregå fremadrettet. Den såkaldte bankordning, som blev opsagt ultimo september 2015, efter at SKAT vurderede, at der ikke var hjemmel til at lade bankerne kontrollere refusioner, skal ligeledes undersøges nærmere.

 

Læs faktaark:

Tiltag i SKAT mod udbetalingssvindel
Skatteministeriets styrkede tilsyn med SKAT
Arbejdet med at sikre robust lovgivning på udbytteområdet
Status på efterforskning, svindel, udbetalinger og personalesager