Gå til indhold

Skatteministeren: SKAT skal undersøge brugen af kommanditselskaber

Skatteminister Jonas Dahl har bedt SKAT undersøge, om danske kommanditselskaber misbruges til international skatteunddragelse, samt sikre, at der ikke er tale om, at selskaber eller personer, som reelt er skattepligtige i Danmark, unddrager dansk skat. Regeringen er tilhænger af automatisk informationsudveksling og offentlig adgang til oplysninger om, hvem der reelt ejer selskaberne.

Regeringen prioriterer indsatsen mod international skatteunddragelse højt. Det slår skatteminister Jonas Dahl fast, efter P1 Dokumentar har dokumenteret, at Danmark i udlandet markedsføres som et skattely. Ministeren har på den baggrund bedt SKAT se nærmere på problemstillingen.

"Det er problematisk, hvis det forholder sig sådan, at danske kommanditselskaber bruges i deciderede skattely-konstruktioner. Det er selvfølgelig noget, jeg har bedt SKAT om at se nærmere på. Der skal ikke være nogen tvivl om, at regeringen tager det her meget alvorligt," siger skatteminister Jonas Dahl, som samtidig har bedt SKAT sikre sig, at der ikke er tale om, at selskaber eller personer, som reelt er skattepligtige i Danmark, unddrager dansk skat.

Regeringen ændrede i 2012 reglerne i skattekontrolloven, således at de såkaldte kommanditselskaber er forpligtigede til at føre lister over ejere og deltagere i selskabet. Det gjorde man netop for at sikre, at Danmark lever op til de internationale forpligtelser omkring skattely-bekæmpelse.

"Hvis danske skattemyndigheder vil tjekke, om indkomsten i et kommanditselskab for danske medejere er selvangivet korrekt, kan de gøre det. Og hvis de af udenlandske myndigheder bliver bedt om at tjekke det for udenlandske deltagere, kan de gøre det. Det er netop det, vi har sikret med den nye lovgivning," udtaler skatteminister Jonas Dahl, som understreger, at de danske skattemyndigheder selvfølgelig vil gøre alt, hvad de kan for at bidrage, hvis udenlandske skattemyndigheder henvender sig med en mistanke om, at Danmark via kommanditselskaber bruges som skattely.

"Herhjemme er vi på vej med offentligt tilgængelige registre over ejerforhold i aktieselskaber. Her kan man overveje, om det kunne være en mulighed at indføre samme regler for kommanditselskaber. Det vil jeg bede det tværministerielle udvalg, som regeringen nedsatte i november som en del af initiativerne til at bekæmpe skattely, om at se på," siger skatteministeren som tror på, at den internationale skattely-bekæmpelse, er det, som virkelig batter.

Skatteministeren slår samtidig fast, at regeringen på EU-niveau er tilhænger af både automatisk informationsudveksling og offentlig adgang til oplysninger om, hvem der reelt ejer selskaberne.

"Skal vi skattelyene til livs, er automatisk udveksling af oplysninger på internationalt niveau den eneste vej at gå, og det arbejder den danske regering målrettet efter i de internationale fora. Samtidig er EU på vej med nye hvidvask-regler, som vil betyde, at selskaber fremover vil skulle opbevare oplysninger om, hvem der er deres reelle ejere. Her støtter vi i Danmark muligheden for at gå endnu længere og give offentlig adgang til disse oplysninger, som f.eks. foreslået af G8," siger Jonas Dahl.