Gå til indhold

Skatteminister: Gevinsten ved at være i arbejde er stadig for lille

Ny analyse fra Skatteministeriet viser, at det i stigende grad kan betale sig at arbejde. Skatteminister Karsten Lauritzen understreger, at gevinsten ved at være i arbejde stadig er for lille for mange borgere. Derfor er regeringen klar til yderligere reformer.

De seneste års reformer af skattesystemet og kontanthjælpssystemet har gjort det mere attraktivt at være i arbejde. Det er en af hovedkonklusionerne i en ny analyse, som Skatteministeriet står bag.

Analysen viser, at forskellen mellem at være i arbejde og på overførselsindkomst er blevet større fra 2013 til 2015.

Antallet af personer, hvor forskellen på den disponible indkomst i beskæftigelse og den disponible indkomst ved ledighed er mindre end 20 pct., er således faldet fra 327.000 i 2013 til 301.000 i 2015. Når skattereformen fra 2012 er fuldt indfaset i 2023, vil det desuden bidrage til, at antallet vil falde yderligere til 221.000 personer.

Tilsvarende betyder det, at antallet af personer, der i 2015 får mindre end 2.000 kr. ud af at gå fra overførselsindkomst til arbejde, isoleret set reduceres fra 113.000 til 82.000.

Skatteminister Karsten Lauritzen glæder sig over udviklingen:

”Venstre har længe arbejdet for, at det bliver mere attraktivt at være i arbejde, og heldigvis er det et ønske, som efterhånden har bundfældet sig hos andre partier i Folketinget. Det bidrager til at øge beskæftigelsen og er godt for økonomien. Men først og fremmest handler det om værdier. For regeringen er det en kerneværdi, at det at gå på arbejde hver dag bliver værdsat – og kan mærkes på pengepungen”, siger skatteministeren.

 

Reformer virker

Udviklingen er et resultat af en række reformer med brede flertal i Folketinget bag sig.

Analysen viser, at det især er de seneste års ændringer på skatteområdet – særligt skattereformen fra 2012 – der øger gevinsten ved at være i arbejde.

”Det er utrolig glædeligt, at et stort flertal i Folketinget efterhånden deler ambitionen om at gøre det mere attraktivt at tage et arbejde. Det er en værdikamp, Venstre har kæmpet længe, og som vi efterhånden har vundet. Hvem havde eksempelvis troet, at en SF-minister nogensinde skulle stå i spidsen for en skattereform, der lettede skatten på arbejde? Der er heldigvis sket et skred i dansk politik på det punkt, og det er ikke mindst Venstres fortjeneste”, siger skatteministeren.

 

Ny skattereform til efteråret

Ministeren understreger, at det er regeringens klare ambition, at udviklingen skal fortsætte. Der er ifølge skatteministeren stadig for mange, for hvem det ikke kan betale sig at arbejde. Netop det skal efterårets skattereform adressere.

Samtidig er det en fælles opgave for Folketingets partier at finde den nødvendige finansiering.

”Jeg håber, at det brede samarbejde kan fortsætte, når der skal forhandles om – og findes finansiering til – den kommende skattereform. En skattereform er nemlig ikke gratis, og pengene hænger ikke på træerne – slet ikke for tiden. Derfor skal pengene findes, og det er et fælles ansvar for de partier, der ønsker at gøre det mere attraktivt at være i arbejde”.

Læs analysen ”Den økonomiske tilskyndelse til at arbejde stiger” her.